Kliklaminaat is een bepaald verbindingssysteem om laminaat te leggen. De verbinding tussen het laminaat wordt onderling gevormd door een speciaal profiel dat in de randen is gefreesd. Er zijn verschillende soorten kliksystemen. Ze hebben allemaal gemeen dat de planken in een bepaalde hoek in elkaar geklikt zijn. De planken passen zo dicht in elkaar dat er bijna geen voegen zichtbaar zijn. Kliklaminaat is vrij gemakkelijk om zelf te leggen. Wij doorlopen graag de stappen met je.

    1. De voorbereiding

Je begint natuurlijk met de voorbereiding. Kies het laminaat dat je wilt gebruiken en controleer of de vloer waterpas is. Is dit niet het geval? Je kan dit oplossen door een ondervloer te leggen.

    2. De ondervloer leggen

Kies de juiste ondervloer die past bij jouw gekozen laminaat. Leg de eerste rij platen op de vloer tegen elkaar aan. Is de laatste plaat te lang? Leg deze over de plaat die er al ligt en snijd het stuk af dat nog tussen de plaat en de muur past. Dit stuk past er vervolgens precies tussen. Herhaal dit totdat de hele ruimte bedenkt is.

    3. De eerste rij laminaat leggen

Zodra de ondervloer ligt, kun je beginnen met het laminaat leggen. Begin altijd in een hoek van de kamer met de groefkant naar je toe. Klik vervolgens de tweede plank vast op de korte kant van de eerste plank. Ga hiermee door totdat je bij de laatste plank bent.

    4. De volgende rijen leggen

Bij de eerste rij houd je meestal een stuk van het kliklaminaat over. Gebruik dit stuk om te beginnen met de volgende rij. De naden verspringen, waardoor het geheel natuurlijker zal ogen. De tweede rij sluit je op de eerste rij aan door de planken te klikken. Ga zo door tot de hele vloer gelegd is.

    5. Lastige stukken?

Om lastige hoeken of leidingen te omzeilen, zaag dan inkepingen in de plank. Teken de hoeken eerst op bijvoorbeeld een stuk papier voor je gaat zagen. Zo weet je zeker dat je op de juiste manier aan het zagen bent.

    6. De laatste rij leggen

Het komt vaak voor dat de laatste rij planken eigenlijk niet meer past. In dat geval moet je de planken in de lengte zagen. Dit pak je eigenlijk hetzelfde aan als het zagen in de breedte. Leg een plank op de vorige rij en teken af langs de rand.

Hopelijk helpen deze tips je om zelf kliklaminaat te leggen. Voor het mooiste kliklaminaat neem je een kijkje bij Bebo Parket!