Ben jij ook wel eens tegen het probleem aangelopen dat je nieuwe hoeslaken na de eerste keer wassen al niet meer fijn om je matras paste? Met onderstaande tips behoort een gekrompen hoeslaken tot de verleden tijd én kun jij er nog lang plezier van hebben. Want wanneer je een paar mooie nieuwe hoeslakens van Cinderella hebt gekocht, wil je die uiteraard wel iets vaker dan één keer om je matras kunnen doen. Lees snel verder om te ontdekken hoe jij jouw nieuwe hoeslakens nog lang mooi kunt houden.

Was (vooral de eerste paar keren!) niet te heet

Een veelgemaakte fout is te heet wassen. Hoewel het voor het terugdringen van bacteriën en dergelijke wel beter is om zo heet mogelijk (op 90 graden) te wassen, is niet iedere materiaalsoort hier even goed tegen bestand. Veel materialen krimpen namelijk onder extreme hitte. Zelfs katoen kan tot wel 20 procent krimpen wanneer er bij de eerste wasbeurt(en) voor een te hoge temperatuur wordt gekozen. Staat er op het label aangegeven dat je op maximaal 60 graden moet wassen? Houd je hier dan ook aan. Zo weet je zeker dat jouw hoeslaken niet zal krimpen. Hetzelfde geldt voor de voorschriften omtrent drogen. Ook hier kan een te hoge temperatuur funest zijn.

Was beddengoed altijd apart van handdoeken en spijkerbroeken

Heb je nog wat ruimte over in je wasmachine nadat je deze gevuld hebt met al jouw vuile hoeslakens, kussenslopen, dekbedovertrekken en lakens? Vul die loze ruimte dan absoluut nooit op met handdoeken, spijkerbroeken of ander wasgoed gemaakt van stugge en schurende stoffen. Spijkerstof bijvoorbeeld is vrij ruw en kan tijdens het wassen voor behoorlijk wat wrijving zorgen. Wanneer je jouw delicate beddengoed samen met dit soort ruwe, schurende stoffen wast, zal het veel sneller slijten. Het advies luidt dan ook om beddengoed altijd apart te wassen om vroegtijdige en extreme slijtage te voorkomen. 

Gebruik het beddengoed wasprogramma van je wasmachine

Wanneer je wasmachine een speciaal beddengoed wasprogramma heeft, doe je er goed aan om van dit programma gebruik te maken. Door dit wasprogramma te selecteren weet je zeker dat jouw beddengoed de best mogelijke ‘behandeling’ krijgt. De wasmachine zal dan automatisch de juiste temperatuur en toerental voor het centrifugeren kiezen. Heeft je wasmachine een anti-allergie wasprogramma voor het verwijderen van huisstofmijt? Kies deze dan om huisstofmijt geen kans meer te geven. Zo kun jij slapen in een gezonde omgeving!