Onroerend goed is bijna altijd uniek en er zijn geen kopieën. Daarom kunnen ze maar één keer tegelijk worden verkocht. In het geval van bijzonder gezochte eigendommen, die worden gekenmerkt door unieke locaties of een klassieke bestemming voor gezinnen, komt het vaak voor dat meerdere belangstellenden dit onroerend goed willen kopen. Misschien bezit jij zo’n eigendom? Hiertoe behoren appartementen op bijzondere locaties, alsmede eengezinswoningen of rijtjeshuizen. Dit zijn vaak niet de absolute toplocaties, waar de markt toch al vrij klein is, maar eerder het middensegment. Dat wil zeggen vrijstaande huizen tot € 500.000,- op klassieke locaties dicht bij de stad. Of populaire straten en wijken met een zeer goede infrastructuur. Vaker wel dan niet wordt er meer betaald dan de vraagprijs. De vraagprijs is vaak een realistische marktprijs waarmee een huis in de markt wordt gezet.

Het is tegenwoordig eerder regel dan uitzondering. Meerdere geïnteresseerden voor een woning. En allemaal vastbesloten om het pand te kopen en elkaar te overbieden. Wat kun je doen als makelaar? Wat moet je doen als koper en wat moet je doen als verkoper?

Allereerst is het belangrijk dat iedereen kalm blijft. De grootst mogelijke transparantie is de sleutel om op de juiste manier met de bieders om te gaan, net als de juiste tact.

Controleer de financiering van alle bieders

Dus als een bieder geen financieringstoezegging van zijn bank heeft of een bevestiging van de bank dat het bijbehorende eigen vermogen beschikbaar is, dan zou je kunnen overwegen het bod in eerste instantie niet in overweging te nemen.

Vraag de verkoper naar zijn koopcriteria

Het is belangrijk te weten wat eigenlijk belangrijk is voor de verkoper. Misschien is de overdrachtsdatum of het feit dat een familie koopt belangrijker voor hem dan de prijs.

Ga altijd terug naar de eerste bieder

Om eerlijk te zijn, moet de eerste bieder altijd de kans krijgen het bod te verhogen.

Het gesprek verdient de voorkeur

Voer het gesprek indien mogelijk altijd per telefoon. Er is geen onaangenamer telefoontje dan een bieder moeten vertellen dat de keuze niet op hem of haar is gevallen. Spreek dan altijd intensief met de cliënten om hun vertrouwen te behouden. Beloof hen, dat als er een gelijkaardig onroerend goed op de markt komt, zij met voorrang zullen worden benaderd. Vaak kan een makelaar de kandidaat-koper een vergelijkbare woning aanbieden die vervolgens precies past. Met als gevolg alleen maar blije gezichten op het kantoor van de notaris.