Ben jij benieuwd naar de waarde van jouw woning, omdat je hem bijvoorbeeld wilt gaan verkopen? Dan kan je het beste een taxatie van je huis laten maken. Hierdoor weet je wat jouw huis waard is. Het is belangrijk om te weten dat er een verschil zit in een waardebepaling en een taxatie. Lees het artikel verder om erachter te komen wat het verschil is en wanneer je een waardebepaling gebruikt en wanneer een taxatie nodig is. 

Wat is het verschil tussen een waardebepaling en een taxatie?

Bij een waardebepaling wordt gekeken naar de waarde van de woning met de totale oppervlakte. Een taxateur geeft vervolgens een advies vraagprijs op. Een taxatie wordt gedaan door een taxateur. Dit is het grote verschil met een waardebepaling. Een waardebepaling wordt namelijk wel door een makelaar gedaan. Hij of zij berekent de huidige verkoopwaarde van de woning. Hier gaat het alleen om de woning en niet de totale oppervlakte. Een waardebepaling is dus een stuk minder uitgebreid dan een taxatierapport. Tijdens een taxatierapport worden alle eigenschappen van jouw woning bepaald met een waarde. Als je een waardebepaling heb aangevraagd zou je alsnog een taxateur langs moeten komen als jij een hypotheek wilt aanvragen. Bij het aanvragen van een hypotheek is een taxatierapport verplicht. Waardebepalingen en taxaties zijn momentopnames. Het is de waarde van de woning als deze nu in verkoop komt. Als je het huis bijvoorbeeld een half jaar later pas in verkoop zet, kan de waarde anders zijn.

Wanneer een waardebepaling?

Een waardebepaling door een makelaar is zeer handig als je overweegt om een woning te kopen. Je krijgt dan een goed beeld van wat de waarde is van het huis en wat een reëel bod is om uit te brengen. Het bepalen van de waarde van je woning kan om verschillende redenen: Je hebt een huis op het oog en wilt weten of de vraagprijs reëel is. Je bent benieuwd naar de mogelijke van je huis, omdat je verhuisplannen hebt. Tijdens een waardebepaling wordt er rekening mee gehouden, hoe oud een woning is, de staat van de woning, soort huis en het woonoppervlak.

Wanneer een taxatie? 

Een taxatie is verplicht wanneer jij een huis gaat kopen. Je doet dus een taxatie wanneer je een woning wilt gaan kopen. Bij een taxatie wordt het huis en de woonoppervlakte gerekend bij de woningwaarde. Hier wordt ook rekening gehouden met de ligging van de woning en het energielabel. Een taxatierapport is dus veel uitgebreider dan een waardebepaling door een makelaar.