Bij het kopen van een open aanhanger denk je er misschien niet over na dat jouw aanhanger een net of een zeil nodig heeft. Met een afdekzeil of net kan je eenvoudig jouw lading beschermen tegen regen. Of je gebruikt het aanhangernet om jouw lading vast te houden in de aanhanger. In deze blog gaan wij zoveel mogelijk uitleggen over afdekzeilen voor je aanhanger

Waterdichte afdekzeilen

Het is fijn als jouw lading niet nat kan worden. Een waterdicht afdekzeil is dan de ideale oplossing. Vaak zijn de afdekzeilen gemaakt van hoogwaardig PE materiaal, daardoor zijn ze duurzaam en waterdicht. Natuurlijk is een afdekzeil niet alleen te gebruiken bij aanhangers. Je kan een afdekzeil ook gebruiken bij boten, trampolines of vijvers. 

Vaak hebben afdekzeilen rondom bevestigingsgaten zodat je deze makkelijk kan vastzetten op de aanhanger. Op de aanhangers zitten vaak bevestigingspunten, daarmee kan je dus met haken de afdekzeilen aan vast maken. Als je met een lading rijdt, is het belangrijk dat het afdekzeil goed vast zit. Zorg er dus voor dat je, met de bevestigingsogen van de zeilen en de bevestigingspunten van de aanhanger, het zeil goed en strak vastzet. 

Zijn afdekzeilen voor de aanhanger verplicht?

Als je met een deelbare lading rijdt in Nederland, is het al sinds 2007 verplicht om dit af te dekken met een aanhangernet of afdekzeil. Hierdoor voorkom je dat de lading van de aanhanger af kan vallen tijdens het rijden. Bij het vervoeren van losse lading, raden wij een dicht (fijnmazig) net of een afdekzeil aan. Met losse lading wordt bijvoorbeeld grind, zand of aarde bedoeld. Als je namelijk dit gaat vervoeren met een wijdmazig aanhangernet, dan kan je lading er gewoon doorheen vliegen. 

Aanhangernetten

Zoals net ook benoemd zijn er ook netten voor jouw aanhanger. Dit kunnen fijnmazige of wijdmazige aanhangernetten zijn. De wijdmazige aanhangernetten hebben vaak een maaswijdte van 45 mm. Dit is dus een ideaal soort net om de lading mee af te dekken. Vaak zijn aanhangernetten in allemaal verschillende afmetingen beschikbaar. 

De fijnmazige aanhangernetten zijn iets anders dan de wijdmazige netten. De fijnmazige netten zijn namelijk bijna helemaal dicht geweven, maar dus niet waterdicht. Met deze dichte netten kan je dus wel lading vervoeren zoals grind, zand of aarde. De fijnmazige netten zijn vaak ook UV bestendig, dat zorgt ervoor dat de netten niet verkleuren. 

Bij het monteren van een aanhangernet moet je rekening houden met of je wilt laden in de hoogte. Als je namelijk veel in de hoogte wilt laden, moet het net wel blijven passen. Als je namelijk een net neemt met de afmetingen van de bak, dan gaat het niet meer passen als u de hoogte in moet laden. Daarom raden wij aan het aanhangernet 50 cm langer en breder te nemen, zodat je altijd ruimte hebt.

Meer afdekzeil informatie

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over het afdekken van jouw lading? Neem dan eens een kijkje op Aanhangwagendirect. Bij Aanhangwagendirect heb je verschillende soorten aanhangernetten en afdekzeilen. Met vragen kan je terecht bij de klantenservice van Aanhangwagendirect.