Een verstopt riool kan plotseling opduiken en zorgt voor veel ongemak in huis. Hoewel het verleidelijk is om meteen een specialist in te schakelen, zijn er enkele stappen die je zelf kunt ondernemen om de situatie te verbeteren voordat je professionele hulp zoekt. Laten we eens kijken naar wat je zelf kunt doen en hoe een specialist het klusje helemaal afmaakt.

Zelf aanpakken: eerste hulp bij rioolverstoppingen

In de meeste gevallen praten we bij de stappen die je zelf kunt doorlopen bij een rioolverstopping aan de basisstappen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Gebruik een ontstopper: Een eenvoudige maar effectieve tool, de ontstopper, kan helpen bij het verwijderen van kleine verstoppingen. Plaats de ontstopper over de afvoer, zorg voor een goede afdichting en duw en trek krachtig om de verstopping los te maken.
  • Maak gebruik van hete stroperige vloeistoffen: Giet een pot kokend heet water in de afvoer om vetophopingen te smelten. Voeg daarna een mengsel van baking soda en azijn toe om een bruisende reactie te creëren die eventuele resterende blokkades kan doorbreken.
  • Probeer een ontstoppingsveer: Een ontstoppingsveer is een flexibele staaldraad die je voorzichtig in de afvoer kunt duwen om verstoppingen te verwijderen. Draai de veer terwijl je deze in de leiding voert om eventuele blokkades te doorbreken.
  • Check en reinig sifons: Vaak zijn verstoppingen te vinden in de sifons onder de gootsteen. Maak de sifon los, inspecteer op verstoppingen en reinig deze grondig.

Wanneer de doe-het-zelf aanpak niet genoeg is

Hoewel zelfhulpmethoden vaak effectief zijn voor kleine verstoppingen, zijn er momenten waarop professioneel ingrijpen noodzakelijk is.

  • Grondige inspectie met camera’s: Een specialist begint vaak met een gedetailleerde inspectie van het rioolsysteem met behulp van geavanceerde camera’s. Dit helpt bij het identificeren van de exacte locatie en oorzaak van de verstopping.
  • Professionele ontstoppingsmiddelen: Een specialist kiest het juiste ontstoppingsmiddel op basis van de aard van de verstopping. Dit kunnen chemische oplossingen zijn die organisch materiaal afbreken of mechanische methoden zoals veren en hogedrukspuiten.
  • Mechanische reinigingstechnieken: Voor hardnekkige verstoppingen worden mechanische reinigingstechnieken ingezet, zoals ontstoppingsveren of -stangen. Deze kunnen diep in de leiding doordringen om de verstopping effectief te doorbreken.
  • Preventief advies en onderhoud: Na het succesvol ontstoppen geeft de specialist preventief advies om toekomstige problemen te voorkomen. Dit omvat tips over wat wel en niet in het riool moet worden weggespoeld en regelmatig onderhoud om verstoppingen te voorkomen.

Samen sterker tegen rioolverstoppingen

Een tweeledige benadering van rioolverstoppingen, waarbij je zelf actie onderneemt en vervolgens een specialist inschakelt indien nodig, is vaak de meest effectieve aanpak. Door snel en adequaat te handelen, kun je kleine verstoppingen zelf oplossen, terwijl specialisten beschikken over de kennis en tools om zelfs de meest hardnekkige problemen aan te pakken. Wanneer jij op zoek bent naar een ontstoppingsbedrijf Tilburg, is het een goed idee om eens te kijken op de website van Riool Totaal Service. Zij voeren alle stappen graag voor je uit.